Paratoner Tesisatı Yapımı, Topraklama Ölçümü ve Raporlandırılması

Paratoner Tesisatı Yapımı, Topraklama Ölçümü ve Raporlandırılması

  Elektrikli sistemlerin sağlıklı bir biçimde çalışabilmesi için elektriksel sorunlarda can ve mal güvenliğini sağlaması bakımından elektrik topraklamasının yapılması ve yılda bir topraklama ölçümü ile kontrol edilmesi gereken bir sistemdir.


  Elektrikli cihazlar veya makineler elektrik kaçağı tehlikelerine riskine karşı gövdelerini bakır bir iletken yardımıyla toprağa gömerek topraklama sisteminin bağlanması yöntemine dayanır. Bu şekilde cihaz veya makinede elektrik kaçağı mevcutsa, temas halinde elektrik akımı dokunan kişinin elektrik akımına kapılmasını engelleyerek, direnci daha düşük olan toprak hattının üzerinden geçerek, akım toprağa akar ve böylece çarpılma tehlikesi tamamen engellenmiş olur. Elektrik Topraklama, elektrik ile çalışan makine ve cihazların olası bir elektrik kaçağı riskine karşın hayati bir tedbirdir.


Paratoner nedir?


  Paratoner, yapıların ve tesislerin yıldırımın çarpmasına karşı koruyan bir düzenektir. Binaların çatısının üzerine yerleştirilen sivri madeni çubuk, şimşek çakması esnasında gelen elektrik boşalımını çekerek toprağa akmasını sağlar. Yıldırımdan gelen yüksek elektrik akımı, iletken çubuktan geçerek, uzun bir kabloyla aşağıya inerek kablonun içerisinden toprağa batırılmış bakır iletken madeni levhadan da toprağa geçerek dağılır.


Paratoner Topraklama Ölçümü


  İkmal istasyonu, yüksek binalar veya yapılar, trafo tesisleri, minareler, köprüler, sanayi tesisleri stadyumlar, havaalanları, ikmal istasyonları gibi yıldırımın etkilerinden kaynaklanan yüksek elektrik yükünün boşalmasının yol açtığı yüksek gerilim ve  akım paratoner tesisatındaki iletken üzerinden geçerek toprağa akması sağlanır. Paratoner topraklama ölçümü ve muayene hizmeti kapsamında paratoner tesisatı topraklama direnç değerleri ölçümü yapılarak, paratoner tesisatı etkinliği değerlendirilerek ayrıntılarıyla raporlanır.

Web Tasarım Otalya Yazılım